Profil MTS

MAAHAD TAHFIZ SULAIMANIYYAH MALAYSIA

Maahad Tahfiz Sulaimaniyyah merupakan organisasi sosial yang diwujudkan sebagai institusi pembelajaran berasaskan kepada konsep pendidikan islam bersepadu dimana kurikulum penghafalan Al-Quran sebagai teras utama, rangkaian maahad tahfiz yang berpusat di Turki, terdapat lebih daripada 10,000 cawangan di seluruh dunia.

Asas kepada pembangunan Maahad Tahfiz Sulaimaniyyah ini di serata dunia adalah waqaf. Membudayakan masyarakat sekeliling dengan budaya memberi untuk orang lain, tetapi menekankan budaya memberi untuk diri sendiri, sebab harta yang kita cari tidak akan kita nikmati melainkan ia di infaqkan di jalan Allah S.W.T, inilah keyakinan yang di tanam di dalam setiap individu bernama Muslim, sebab bangkitnya kerajaan Islam dahulu adalah dengan usaha infaq dan sadaqah.

LATAR BELAKANG

Diasaskan oleh Sheikh Suleyman Hilmi Tunahan k.s lebih daripada 80 tahun lalu, berkat usaha beliau mengajarkan dan mengembangkan ilmu Al-Quran di zaman pemerintahan sosialis, maka sekarang kita mendapat rahmat dari pengorbanan beliau.

VISI KAMI

Melahirkan generasi muslim yang menghafal al quran dan berpegang dengan ajarannya, Membentuk para ulama dan pemimpin masa depan yang dapat menguasai ilmu dan maklumat untuk kebaikan dunia dan akhirat.

MISI KAMI

Menjadi mercu tanda pendidikan ilmu-ilmu islam dan gerakan massa yang berdaya saing.

Scroll to Top
× Klik untuk pertanyaan